woensdag 21 augustus 2013

Verse Tomatensaus

De basis voor veel gerechten is tomatensaus.
Ik ben principieel tegen kant en klare maaltijden of potjes. Dus ook tegen potjes tomatensaus.
Er gaat niets boven zelfgemaakte saus. Als je even de tijd ervoor neemt, dan sta je versteld wat een verschil het maakt.

Ingredienten:
Verse lekkere tomaten
Sjalot
Look
Verse Tuinkruiden (Laurier, tijm, oregano, peterseliestengels)
Olijfolie

Eerst en vooral begin je met de tomaten te emonderen en te ontzaden.
Zet een grote pot met water op het vuur en laat dit koken. Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en zet ze voor 15 seconden in het kokende water.
Laat de tomaten schrikken in een kom met koud water.
Nu kan je makkelijk de schil eraf halen met een scherp mesje.
Snijd de geschilde tomaten in kwartjes en ontzaad deze.
Snijd de ontzade tomaten kwartjes in blokjes.
Het grootste werk is al gedaan.
Zet nu een gietijzeren pot op het vuur en giet er een goede scheut olijfolie in.
Versnipper de sjalot en snijd de look in kleine stukjes.
Bak de versnipperde sjalot en look glazig, voeg daarna de tomatenblokjes toe.
Laat dit met de verse tuinkruiden op een laag vuur pruttelen. (liefst tot al het vocht verdampt is)
De tuinkruiden zullen hun werk gedaan hebben als je saus ingekookt is. Verwijder de tuinkruiden en voeg nu nieuwe tuinkruiden toe zoals: basilicum en peterselie.
Haal je kookpot van het vuur en mix alles heel fijn.
Kruid af met peper en zout naar smaak.
Je basissaus voor een heerlijk gerecht is klaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten